''Hoe Kies je de Perfecte Hockeystick'' Tips en Overwegingen

Hoe Kies je de Perfecte Hockeystick: Tips en Overwegingen

Of je nu een beginnende hockeyspeler bent of een doorgewinterde professional, het kiezen van de juiste hockeystick is van cruciaal belang voor je prestaties op het veld. Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden bij de aanschaf van een nieuwe hockeystick, zoals lengte, kromming, gewicht, carbonpercentage, krul, gewichtsverdeling en je positie in het spel. In dit artikel nemen we je mee door al deze overwegingen, zodat je de perfecte hockeystick kunt kiezen die bij jouw speelstijl en vaardigheden past.

1. Lengte van de Stick

De lengte van je hockeystick is van groot belang, vooral voor jongere spelers. Een stick die te lang of te kort is, kan je spel negatief beïnvloeden. Een goede vuistregel is dat de stick tussen je heupbot en navel moet uitkomen wanneer hij op de grond staat. Als je online winkelt, kun je de volgende berekening gebruiken om de juiste lengte te bepalen: de lengte van de stick = afstand van de grond tot de navel in centimeters x 0,39. Sticks voor volwassenen zijn meestal ongeveer 92 cm lang, maar je kunt een langere stick kiezen als je meer reikwijdte wilt hebben of als je rugklachten hebt bij het gebruik van een standaardlengte stick.

2. Kromming van de Stick

De kromming van de stick heeft een grote invloed op je spel. Voor beginners is het vaak beter om een stick met minimale kromming of een hoge Curve Location (het punt waar de kromming begint) te kiezen. Dit biedt meer controle bij het stoppen en slaan van de bal, wat essentieel is voor het aanleren van de juiste techniek. Gevorderde spelers kunnen kiezen voor een stick met een grotere kromming of een lagere Curve Location, omdat deze meer technische vaardigheden vereisen. Er zijn verschillende krommingen beschikbaar:

 • Mid Bow: Dit is de meest gangbare kromming en ideaal voor starters en spelers die zich willen concentreren op passen.

 • Pro Bow: Geschikt voor allrounders met een goede techniek en pass. Het maakt het gemakkelijker om acties uit te voeren, lange ballen te spelen en ballen te pushen.

 • Low Bow: Ideaal voor spelers die de bal gemakkelijk willen liften en meer controle willen bij dribbels.

 • Extreme Bow: Met deze maximale kromming kun je de bal gemakkelijk hoog spelen en wordt vaak gebruikt voor sleep- en cornersticks.

3. Carbonpercentage

Het carbonpercentage van de hockeystick bepaalt de stijfheid ervan. Hoe hoger het carbonpercentage, hoe stijver de stick is. Stijvere sticks kunnen de bal sneller laten bewegen, maar vereisen ook een betere techniek om de bal te controleren. Er zijn verschillende categorieën hockeysticks op basis van carbonpercentage:

 • Soepele sticks (10%-30%): Ideaal voor beginners en spelers die voor het eerst met een volwassen stick spelen. Ze bieden veel controle en helpen bij het ontwikkelen van technische vaardigheden.

 • Allround sticks (30%-70%): Geschikt voor de meeste hockeyers, bieden een goede balans tussen controle en slagkracht.

 • Stugge sticks (70%-100%): Deze sticks zijn zeer stug en bieden veel kracht en snelheid, maar vereisen een hoge mate van techniek.

Naast carbon worden hockeysticks vaak gemaakt van kevlar en glasvezels. Kevlar absorbeert trillingen en klappen, waardoor ballen gemakkelijker te controleren en stoppen zijn. Glasvezels zorgen voor de flexibiliteit van de sticks.

4. Krul van de Stick

De krul of haak van een hockeystick heeft invloed op hoe je de bal kunt spelen. Er zijn verschillende soorten krullen beschikbaar:

 • Kleine krul: Ideaal voor snelle bewegingen met de bal, vereist echter meer technische vaardigheden voor precisie.

 • Medium krul: Dit is een veelzijdige krul die geschikt is voor de meeste spelers en speelstijlen.

 • Grote krul: Gemakkelijk voor het liften van de bal, maar minder geschikt voor nauwkeurig schieten en passen.

De keuze van de krul hangt af van je speelstijl en voorkeuren. Verdedigers geven vaak de voorkeur aan een kleine krul voor nauwkeurige passes en verdediging, terwijl aanvallers de voorkeur geven aan een grote krul om de bal snel te liften.

5. Gewicht van de Stick

Het gewicht van de hockeystick is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Het gewicht beïnvloedt je handelingssnelheid, kracht en algehele spel. Er zijn verschillende gewichtscategorieën beschikbaar:

 • Extra licht: Deze sticks zijn ideaal voor dribbelaars en spelers die snel moeten handelen.

 • Licht: Geschikt voor algemeen gebruik en biedt een goede balans tussen snelheid en kracht.

 • Medium: Deze sticks zijn zwaarder en geschikt voor verdedigers en spelers die meer kracht willen genereren bij het schieten.

De keuze van het gewicht hangt af van je speelstijl en positie. Aanvallers geven vaak de voorkeur aan lichtere sticks voor snelle dribbels en schoten, terwijl verdedigers zwaardere sticks kunnen gebruiken om krachtigere passes en schoten te maken.

6. Gewichtsverdeling van de Stick

De gewichtsverdeling van de hockeystick kan helpen bij het bepalen van je speelstijl. Er zijn drie typische gewichtsverdelingen:

 • Top Weight: Sticks met het gewicht naar boven zijn geschikt voor spelers die meer snelheid en kracht willen genereren bij het slaan en schieten.

 • Even Balanced: Deze sticks bieden een goede balans tussen techniek en kracht en zijn geschikt voor allroundspelers.

 • Low Bow: Ideaal voor spelers die de bal gemakkelijk willen liften en meer controle willen bij dribbels.

De keuze van de gewichtsverdeling hangt af van je speelstijl en persoonlijke voorkeur. Als je meer snelheid en kracht wilt, kun je kiezen voor een stick met het gewicht naar boven. Als je meer controle wilt, is een stick met een evenwichtige gewichtsverdeling geschikt.

7. Je Positie op het Veld

Je positie op het hockeyveld kan ook van invloed zijn op je keuze voor een hockeystick. Verschillende posities vereisen verschillende vaardigheden en speelstijlen. Hier zijn enkele richtlijnen:

 • Aanvallers: Aanvallers hebben meestal sticks nodig waarmee ze snel kunnen dribbelen, nauwkeurige passes kunnen geven en krachtige schoten kunnen afvuren. Een stick met een medium krul en lichtgewicht kan ideaal zijn voor aanvallers.

 • Middenvelders: Middenvelders hebben een goede balans nodig tussen controle en slagkracht. Een stick met een evenwichtige gewichtsverdeling en een medium krul is geschikt.

 • Verdedigers: Verdedigers moeten de bal nauwkeurig kunnen passen en verdedigen. Een stick met een kleine krul en een evenwichtige gewichtsverdeling kan geschikt zijn voor verdedigers.

 • Doelverdedigers: Doelverdedigers gebruiken speciale sticks die zijn ontworpen voor het blokkeren van schoten en passen. Deze sticks zijn meestal langer en hebben een grotere krul.

8. Materiaal van de Stick

Hockeysticks worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder hout, kunststof, carbon, glasvezel en kevlar. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen en voordelen:

 • Hout: Traditionele houten sticks bieden een klassiek gevoel, maar zijn meestal zwaarder en minder krachtig dan moderne materialen.

 • Kunststof: Kunststofsticks zijn duurzaam en licht, maar minder krachtig dan sticks met koolstofvezel.

 • Carbon: Carbonsticks zijn licht, stijf en bieden veel slagkracht. Ze zijn populair bij gevorderde spelers.

 • Glasvezel en Kevlar: Deze materialen worden vaak toegevoegd aan carbon om de flexibiliteit en duurzaamheid van de stick te verbeteren.

Je keuze voor het materiaal hangt af van je niveau, speelstijl en persoonlijke voorkeur. Gevorderde spelers geven vaak de voorkeur aan carbonsticks vanwege hun kracht en stijfheid.

9. Prijs van de Stick

Tenslotte moet je je budget overwegen bij het kiezen van een hockeystick. Er zijn sticks beschikbaar in verschillende prijsklassen, variërend van betaalbaar tot premium. Hoewel hoogwaardige sticks vaak duurder zijn vanwege hun geavanceerde materialen en technologieën, zijn er ook budgetvriendelijke opties die geschikt zijn voor beginnende spelers. Het is belangrijk om een stick te kiezen die binnen je budget past en voldoet aan je behoeften.

In conclusie is het kiezen van de perfecte hockeystick een persoonlijke beslissing die afhangt van je speelstijl, positie en voorkeuren. Het is essentieel om verschillende sticks te proberen en de tijd te nemen om te begrijpen welke stick het beste bij jou past. Als je twijfelt, raadpleeg dan een ervaren coach of teamgenoot voor advies. Een goed passende hockeystick kan je spel aanzienlijk verbeteren en je helpen op het veld uit te blinken.

Terug naar blog